Direct afspraak maken?

  023 - 561 95 95

  Main menu

  Verkleurde tanden behandelen (Microabrasie)

  Tijdens de glazuurontwikkeling kunnen in het glazuur verkleuringen ontstaan. Direct na doorbraak van de tanden is dan al sprake van een esthetisch, uiterlijk probleem. Microabrasie van glazuur is een minimaal-invasieve techniek (weinig schade) voor esthetische behandeling van deze oppervlakkige defecten.

  Microabrasie

  Microabrasie is een techniek waarbij door middel van een chemisch-mechanische behandeling oppervlakkige verkleuringen in glazuur verwijderd worden. Bij microabrasie gebruikt de tandarts een mengsel welke zuur bevat en daarnaast ook een schuurmiddel. De pasta wordt met een draaiend cupje door de tandarts aangebracht waardoor heel geleidelijk het oppervlakkige glazuur wordt verwijderd.

  Daarnaast bestaat ook macroabrasie en daaronder wordt verstaan dat glazuur met diamantboren met zeer fijne partikels wordt beslepen. Hierbij is dus geen sprake van een chemische bestanddeel.

  Indicatie

  Het toepassingsgebied van microabrasie zijn geïsoleerde, oppervlakkige witte en bruine verkleuringen in het glazuur. Een bekend voorbeeld is fluorose, waarbij tijdens de ontwikkeling van het gebitselement een tekort aan mineralen is ontstaan doordat het metabolisme is verstoord. Bruine verkleuringen ontstaan in glazuur dat minder gemineraliseerd en dus poreuzer is, waardoor kleurstoffen gemakkelijker binnendringen. Microabrasie kan ook worden toegepast bij witte verkleuringen op tanden die het gevolg zijn van een ontoereikende mondhygiëne na een orthodontische behandeling. Bij diepe glazuurdefecten is een behandeling met microabrasie niet afdoende.

  Polijsten en beschermen

  Na de behandeling is het belangrijk het oppervlak na micrabrasie te polijsten voor het weer verkrijgen van een natuurlijke glans. Gevoeligheid na de behandeling komt regelmatig voor. Het wordt daarom vaak aangeraden om een laagje hechtlak of neutrale fluoridegel op het glazuur aan te brengen om daarmee de gevoeligheid te doen verminderen.

  Bleken

  Het uiteindelijke effect van microabrasie kan pas na enkele dagen worden beoordeeld. Als het gewenste resultaat niet is bereikt, kan voor verminderen van resterende verkleuringen besloten worden om te bleken. Uit onderzoek blijkt dat microabrasie en bleken een effectieve combinatie is om het uiterlijk van het gebit duurzaam te verfraaien.

  Tandartspraktijk in Hoofddorp

  Over ons

  Tandartspraktijk Hoofddorp is een moderne praktijk, gevestigd in de wijk Floriande in Hoofddorp. Met een enthousiast team van tandartsen en mondhygiënisten werken we dagelijks aan het gezond houden van uw gebit. Wij zijn gespecialiseerd in algemene tandheelkunde, implantologie, endontologie, prothetiek en parodontologie. Ook hebben we veel ervaring met kinderen en angstige patiënten. We werken intensief samen met onze andere tandartspraktijk in Nieuw-Vennep.
  × Direct afspraak maken?